Galerie

..

uit 1900 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Dekker, Adriaan G.

Dekker, Adriaan G.

1901

(1901-1990) Werkzaam als hoepelmaker, minder en bollenkweker. Stopte met schilderen na zijn trouwen maar pakte na zijn 60e de draad weer op. Werd 1 van de bekendste schilders onder de Westfriese naleven om zijn smetteloos zuivere tinten. Het rechtlijnige en statische van de composities is kenmerkend. 

Diks, Bert

Diks, Bert

1946

(1946 - ) autodidact. Heeft veel les van bekende en minder bekende leermeesters gehad. Schilderde al jong en ook naast zijn werk als technisch inkoper, bleef hij schilderen. Vanaf zijn 57e, houdt hij zich bezig met schilderen en de galerie, beiden in hetzelfde pand waar hij exposities houdt van zijn eigen werken en dat van anderen.


 

Dok, Willem van

Dok, Willem van

1900

(1892-1977) na zijn werkzame leven als zaadhandelaar loco-burgemeester van Beverwijk begon hij pas na zijn pensionering met schilderen. Zeer karakteristieke werk, met vaak primaire en zeer heldere kleuren waarbij stralend blauw en helder wit zelden ontbreekt. Grote inspiratie zijn de havenstadjes aan de voormalige Zuiderzee.

Donck, Edith

Donck, Edith

2015

(....-....) Werkte als freelance journalist en redacteur. Haar naïeve perspectief kan zowel letterlijk als figuurlijk bekeken worden: op de (verzonnen) huis- (moes)tuin- en keukentaferelen in zomer- of winterkleed laat zij al het moderne lelijks weg. De kleine berken paneeltjes waar zij op schildert worden regelmatig tot drieluikjes omgebouwd.

Doorgeest, Bram

Doorgeest, Bram

1900

(1889-1982) Ging na diverse baantjes, als fotograaf bij een persbureau werken. Op zijn 30e begon hij voor zichzelf te schilderen. Als zelfstandig fotograaf kreeg hij daar nog meer tijd voor. Werd hij in 1966 door Dr. Louis Gans ontdekt, tijdens een wedstrijd voor zondagsschilders. Rond 1970 moest hij stoppen met schilderen. 

Dousi, Hans

Dousi, Hans

1917

(1917- ?) begon als huisvrouw pas rond 1965 te schilderen en volgde vanaf 1975 cursussen in vrij schilderen van het Atelier Buri te Amsterdam. Exposeerde regelmatig in Galerie Buri. In 1983 won zij de eerste prijs met haar schilderij van de Dam in een door Het Parool uitgeschreven wedstrijd voor amateurschilders.  

Drooge, F. van

Drooge, F. van

1900

(1821-1876) Deze huisschilder van beroep beoefende het vrije schilderen als hobby. Ook tekende hij graag. Helaas is er verder geen informatie te vinden over hem en zijn werk. Wat wel bewaard is gebleven is deze afbeelding. Een landschap bezien vanuit de polder met in de verte een stad, vanuit vogelvlucht perspectief.

Droste, Nanja

Droste, Nanja

1928

(1928 -) Begon vrij jong te schilderen en bleef dit doen als lerares Nederlands.  Toen echter bleek dat zij in de periode van 1967 tot en met 1970 slechts veertien schilderijen had vervaardigd legde zij de penselen neer om ze pas in 1974 weer op te pakken. Nanja woont tegenwoordig in Belgie.
 

Erfman, Ferdinand

Erfman, Ferdinand

1907

(1907-1968) Kind van 2 toneelspelende ouders Het interueur van zijn huis deed denken aan zeventiende-eeuwse stillevens van Heda en interieurs van Jan Steen (aldus P. Werner) Overal hingen de schilderijen met acrobaten, matrozen in bordelen, hoeren als manwijven, een sfeer oproepend à la Géne” en afbeeldingen waar hij ook op te zien was.

Eng, Frans van der

Eng, Frans van der

1932

(1932 -) Deze van beroep huisschilder met vele hobbies begon te schilderen 1984, schildert met olieverf op doek en paneel. Beelden van het Westfriese boerenleven en het landschap uit zijn jeugd spelen een grote rol in zijn werk en worden met hier en daar een vrolijke noot er in verwerkt.   

Fraay-Karte, Klasina

Fraay-Karte, Klasina

1900

(1892-1972) Deze schilderes legde zich vooral toe op het vastleggen van inmiddels verdwenen Zaanse dorpsgezichten, hoekjes en tuinen. Helaas is er niet veel meer over haar bekend dan dat ze de 1e prijs (amateurs) voor Noord Holland en Utrecht en de 4e pwijs voor Nederland heeft gewonnen