Galerie

..

uit 1900 tot 1965 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Bakker, Hein

Bakker, Hein

1914

(1948-1914) Deze van origine huisschilder maakte hij op bestelling  portretten van boerderijen. Hij kan zonder meer worden gezien als een voorloper van de huidige, bloeiende Westfriese naïeve schilderkunst.

Bakkum, Willem

Bakkum, Willem

1919

(1919-1979) De belangstelling voor tekenen en schilderen zat er al vroeg in maar werd pas na de pensionering daadwerkelijk opgepakt. Het werk toont verwantschap vertoont met het geemotioneerde werk van Vincent van Gogh. In zijn woelig gepenseelde werk staat het boerenleven van West-Friesland in al zijn kleurrijke facetten, centraal.

Beekhuis-Mieremet, Susan

Beekhuis-Mieremet, Susan

1928

(1928 - ) Het landelijk Brabant, de huidige woonomgeving, is onderwerp van veel van haar schilderijen van deze in 1928 geboren Haagse. Pas eind 1976 begon zij met schilderen nadat ze eerst een aantal andere, meer ambachtelijke, wegen had bewandeld.

Benthem-Terpstra, Aafke

Benthem-Terpstra, Aafke

1942

(1942- ) Begon in 1976 met het beschilderen van melkbussen. Later werd dat met olieverf op hardboard waarbij ze een grote voorkeur heeft voor landschappen. Aafke: "Ik wil het echt doen voor de aardigheid en ik wil alleen maar proberen mijn prestaties wat op te voeren"

Berg, Willem van der

Berg, Willem van der

1900

(1900- ?) Over deze schilder is niet zoveel bekend. Wel is duidelijk is dat hij de kost verdiende als metselaar, dus kunnen we ervan uitgaan dat schilderen een liefhebberij was. Dat hij toch als naïef schilder wordt bestempelt geeft aan dat hij dit niet onverdienstelijk deed.
 

Bollar, Gorki

Bollar, Gorki

1944

(1944-2015) Bollar is in essentie een betoverde dromer, die op zeer persoonlijke wijze epiek en lyriek weet te verbinden, zich daardoor goeddeels buiten de tijd en haar modes plaatst en daarmee aan zijn werk universele waarde verleent’ (Nico van der Endt, uit de tijdschrift ‘Création Franche’, Bégles-Bordeaux, 1993)

Bovenberg, Bert

Bovenberg, Bert

1937

(1937 - ) Begonnen als aquarellist waarbij de zoektocht naar diepgang in leven en werk veel symboliek oplevert. In het werk kwam het op het beperkte 2 dimensionale vlak tot een typisch naieve oplossing nl. het 'omklappen'. Bij het overstappen naar acryl kwam er ook meer kleur in het werk, waarbij de boerderij symbool staat voor vrijheid.

Bos, Dirk

Bos, Dirk

1900

(1890 -1976) was beroepsmatig exporteur van eieren. Na de dood van zijn vrouw in 1969 ging hij echter schilderen. Hij werd daarbij duidelijk door zijn geloofsovertuiging geïnspireerd, gezien de vele bijbelteksten op zijn schilderijen.

Bos, Jan

Bos, Jan

1900

(1832-1874) Van deze schilder is niet zo heel veel bekend maar opvallend te noemen is het feit dat hij van beroep schildersknecht was. Dat maakte de stap naar kunstschilder duidelijk kleiner waarbij hij zich kon verliezen in een miniatuurweergave bakstenen gebouwen.

Bosman, Hendrik

Bosman, Hendrik

1900

(1897 - ?) Een vakkundig, zeer bekaam schilder die zich pas nadat hij zijn auto-uitdeukbedrijf had overgedaan aan zijn zoon, kon op het schilderen toeleggen. Hendrik: "Als je werkelijk wilt schilderen wat je ziet, moet je goed kijken. Het staat voor me, ik kijk ernaar en dan zie ik hoe het op het doek moet."

Brand, Anna Katharina

Brand, Anna Katharina

1900

(1896-1978) Anna Katharina Brand, wsl. autist, bleek al vroeg zij een bijzonder talent voor tekenen te bezitten met een opmerkelijk gevoel voor ruimtelijkheid en oog voor detail. De onderwerpen tonen haar grote liefde voor de natuur. Haar werk kwam wat via een psychiater terecht kwam bij de directeur van het Rijks Prentenkabinet. 

Breebaart, Fred

Breebaart, Fred

1945

(1945-2015) bracht een belangrijk gedeelte van zijn jeugd door op Curaçao en volgde een particuliere kunstacademie, de Hazelhorstschool te Delft. Begonnen in het verzekeringswezen maar in 1973 het schilderen opgepakt. Via abstract tot surrealisme, vond hij uiteindelijk de voor hem ideale stijl in het bewust schilderen van Naïeven.

Breugel, Cornelis van

Breugel, Cornelis van

1900

(1898-1988) had zijn werkende leven het beroep van bokschipper  (kraanschipper).
Dat hij schildertalent had, was bekend, maar leverde geen mogelijkheid voor levensonderhoud volgens zijn omgeving. Het is dan ook pas gedurende de tweede wereldoorlog dat hij serieus begon met het schilderen van meestal landschappen. 

Brouwer, H.

Brouwer, H.

1900

(1894- ? ) Gaf in zijn werk het dagelijks leven weer. Helaas is er verder niets over deze schilder bekend.  

Brugman, Johannes

Brugman, Johannes

1900

(1897- 1974)  Alhoewel hij liever de zee op was gegaan heeft deze late schilder de kost verdiend als kleermaker. Het schilderen werd dan wsl. ook pas na zijn pensionering opgepakt. Het werk toont een bijzondere sfeer in tere, herfstachtige tinten. De eenvoudige vertellingen wekken door de ongekunsteldheid ontroering op.  

Brunschot, Bob van

Brunschot, Bob van

1965

(1965 - ) Maakte zijn eerste schilderij n.a.v. een krantenartikel maar is later ook beelden (hout / metaal), en glas-in-lood ramen gaan maken. Inspiratiebronnen zijn vooral boeken over primitieve kunst/ kindertekeningen/ andere naïeven/middeleeuwse schilderijen en tekeningen/fotografie en artikelenberichten in kranten en tijdschriften.
 

Bijnsma, A

Bijnsma, A

1924

(1924- ?) Deze van origine veefokker en later, door omstandigheden, instrumentmaker in een orthopedische werkplaats, benutte zijn vrije tijd door het penseel ter hand te nemen.
De agrarische achtergrond is nog altijd in zijn doeken terug te vinden.