Galerie

..

uit 1900 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Gerard, Thea

Gerard, Thea

1938

(1938-1987) Ze was een kunstenaar van Indonesische afkomst en getrouwd met kunstenaar Piet van den Heuvel (1935-2004).Ze schilderde vooral jeugdherinneringen, familie, vrienden en bekende plaatsen. Naast het schilderen werkte ze ook met houten poppen en maakte geweldige sculpturen.

Geus, Cornelis de

Geus, Cornelis de

1914

(1914 - ?) werkte in de tuinderij, bij een houthandel, bezocht Handelsavondschool en volgde een schriftelijke cursus bij de Houtacademie van Amsterdam. Begon rond 1965 met schilderen. Het oeuvre valt op door het expressieve coloriet met warme tinten waarbij sfeer de hoofdzaak is.

Groenendijk, Aad

Groenendijk, Aad

2015

(....-....) Met een voorliefde voor stads-en dorpsgezichten en polderlandschappen toont hij vermogen deze naar zijn hand te zetten door in zijn schilderijen een sfeer te creëren van een ideale en persoonlijke fantasie- wereld met daarin een verrassend element. stoort zich niet aan de gangbare perspectiefnormen, compositie- leer en kennis van de anatomie.

Groenendijk Kramer, Cees

Groenendijk Kramer, Cees

1918

(1918 - ?) opgeleid voor technisch tekenaar. Rond 1950 begonnen met schilderen in expressionistische stijl. 1952 bracht een ontmoeting met kunstcriticus Kasper Niehaus hem ertoe zich voortaan beroepsmatig aan de kunst te wijden. Zijn verfbehandeling leidt tot een zeer esthetisch, poëtisch en met een zekere dosis mystiek werk.

Heuvel, Bernard van den

Heuvel, Bernard van den

1900

(1899-1972) Een echte Zaankanter. Was bankwerker en begon pas na zijn pensionering te schilderen. Hij liet zich vaak meeslepen door hetgeen hij in de wereld om zich heen zag gebeuren. Op die wijze ontstaan bv ook werken waarin een huiselijk tafereel gecombineerd wordt met hetgeen hij op de televisie zag.

Hermans, Josephine

Hermans, Josephine

1900

(1895-1976) Deze borduurster en werkster is pas na haar pensionering gaan schilderen. Werd ontdekt door Willem Sandberg, die vier werken voor het Stedelijk Museum verwierf. Een van de weinig klassieke Nederlandse naïeven met een geheel eigen beeldtaal. Haar oeuvre is gevarieerd, met een originele vormgeving van de flora.

Hagoort, Pieter

Hagoort, Pieter

1900

(1887 – 1975) De man van de paardentram, later postbode. Hij begon pas op 73-jarige leeftijd beelden uit zijn jeugd te schilderen, maar was binnen korte tijd ook internationaal een van de bekendste Naïeven en kreeg in 1970 de eerste prijs op een internationale Naïeven -tentoonstelling te Zagreb. 

Haan, Bert de

Haan, Bert de

1954

(1954 -) Geinspireerd door Ruurd Wiersma begon deze ex-eigenaar van het Enschedese reclamebureau SIR zijn schildercarriere. In de tijd die verstrijkt tussen een wondere beleving in 1977 en het moment dat zijn verhaal daarover op televisie komt in 2003 schildert Bert de Haan gestaag door aan doeken met daarop persoonlijke belevenissen. 

Herder, Eibert den

Herder, Eibert den

1900

(1876–1950) Voer als kind mee met zijn vader. Werd in 1903 zelfstandig vishandelaar en had later een vismeelfabriek. Geen onbekende in de regionale politiek. Begon met schilderen uit liefde voor de geschiedenis van Harderwijk. Het totale oeuvre bestaat uit zo’n 87 met een educatief doel is geschilderd werk, waarheidsgetrouwe reconstructies. 

Hoekstra, B.L.

Hoekstra, B.L.

1900

(1890-1975) Deze Haarlemse groentehandelaar is een echte Naïef. Hij begon al tijdens de tweede wereldoorlog te schilderen, maar pas na zijn vijfenzestigste jaar kwam zijn productie goed op gang. Vooral zijn Bijbelse taferelen genieten bekendheid. Helaas is alleen deze afbeelding beschikbaar.

l'Herminez - van Raak, Marit

l'Herminez - van Raak, Marit

1925

(1925-) werkte op een fabriek en ontmoette l’Herminez, kunstschilder en tekenleraar. Na 17 jaar huwelijk begon ze te schilderen, kort nadat haar moeder overleed (1968). Ze had een technisch snelle ontwikkeling waarbij de spontane beelden met grote zorg worden opgezet in een streven naar smetteloze zuiverheid in het alledaagse.

Houtman, Sipke

Houtman, Sipke

1900

(1871-1945) Ondanks de opleiding tot is deze schilder in hart en nieren uiteindelijk als banketbakker aan de slag gegaan. Al op jonge leeftijd geeft hij blijk van een groot geloofsvertrouwen en voelt zich geleid door zijn Schepper. Hij behoort samen met Sal Meijer tot de grote klassieken onder de Nederlandse Naïeven.

Haar, Jaap ter

Haar, Jaap ter

1922

(1922 -1998) als hoofd van de transcriptiedienst bij de Wereldomroep, schreef hij voor de NCRV vanaf 1953 ca.120 hoorspelen (Saskia en Jeroen) en werd daarna broodschrijver". De radio volgde. Na ‘de Geschiedenis der Lage Landen’, legde hij de pen neer; Toch volgede er nog 1 boek waarna hij het schilderen oppakte. 

Huijbrechts, Christine

Huijbrechts, Christine

1915

(1915- ? ) Vooral bekend geworden door haar weergave van huizen en gebouwen met een nogal grillige architectuur. Als kind tijdelijk in Nederland gewoond maar zij studeerde sierkunsten aan het Sint Lucaspaviljoen (Antwerpen). Tegenwoordig woont ze in Kortrijk. In haar schilderijen verschijnt vaak het blonde meisje, dat ze zelf eens moet zijn geweest.