Galerie

..

uit 1900 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Janning, Hein

Janning, Hein

1914

(1914- ) Als pastoor te Workum voelde hij zich verwant met de Vlaamse dichter Guido Gezelle. Bekostigd met de opbrengst van zijn schilderijen een deel van de kunstwerken, dat hij in zijn kerk heeft staan en hangen. Janning: "Al let ik er niet speciaal op, toch zit er een soort prediking in. 

Jonge, Philippus de

Jonge, Philippus de

1900

(1892-1978) Was als eigenaar van kwekerij "Flora" te Edam een zeer visueel ingesteld mens, die graag filmde en fotografeerde, tekende en schilderde. De onderwerpen zijn geboorteplaats Edam en de stad Hoorn. Hij werkte in een mengtechniek op diverse dragers. Karakteristiek is de herhaling van beeldelementen. 

Jeuken, Johan

Jeuken, Johan

1909

(1909-1982) Noemde zichzelf plezierschilder en had als beroep kleermaker. Begon noodgedwongen in 1964 te tekenen (gezondheid) en ging daarmee door op aanraden van zijn zoons. Een cursus aan de Rietveld Academie vergrootte zijn kennis van tekenen en schilderen. Zijn werk heeft vrijwel helemaal betrekking op het Venray van zijn jeugd. 

Jurriaans, George

Jurriaans, George

1934

(1934 - 2016) Als autodidact spreekt de naïeve schilderkunst met haar kleuren en verhaal hem zeer aan. Na zijn pensionering als leraar, 1999, verruimt hij zijn blik en leeft hij zich op het doek veelal uit met reisherinneringen en ervaringen uit zijn naaste omgeving. Het Noord Hollandse landschap is een veel terugkerend onderwerp in zijn schilderijen.  

Kelder-Gortmans, Alexandrine

Kelder-Gortmans, Alexandrine

1903

(1903 - 1980) kwam in 1916 naar Nederland. Gehuwd met schilder-beeldhouwer Toon Kelder reisde ze in 1960 naar Zuid-Frankrijk en in de subtropische natuur waande ze zich terug in haar jeugd. Uit vreugde begon ze te tekenen. Haar eerste tentoonstelling was in Parijs (1964). In Nederland zou zij pas in 1976 exposeren.

Knols, Annemiek

Knols, Annemiek

2015

(1972 - ) Na haar studie aan de Ballet Academie in Amsterdam, Academie voor Interieur en Decoraties, en opleiding Restauratie schilderen van Marmer en hout Imitaties, wilde Annemiek knols iets voor zichzelf doen. Kunst is haar wereld. Wat zij wil laten zien in haar schilderijen: romantiek, prachtige plek waar je kunt dromen.
 

Krom - de Bruin, Dineke

Krom - de Bruin, Dineke

1933

(1933-2013) was o.a. werkzaam als administratief medewerkster op een reclame bureau. In 1978 begon ze in haar vrije tijd met schilderen waarbij haar levensomgeving de inspiratiebron is, die ze kleurrijk, met veel gevoel voor romantiek en fantasie uitbeeld waarbij haar optimistische en vrolijke karakter uit haar werk naar voren komt.

Kaay, Cornelis

Kaay, Cornelis

1905

(1905-1979) Meteen na de lagere school werd hij boerenknecht. Daarna metselaar en later stratenmaker. Na zijn vervroegde pensionering leidde het decoreren van een kale muur hem ertoe het schilderen op te pakken en hij zou uitgroeien tot een van de meest opvallende naïeve schilders van het frisse, rechtlijnige Hollandse landschap.                                                                                                                            

Keuning, Daan

Keuning, Daan

1900

(1891 - ? ) deze voormalig pruikenmaker beschilderde zelfs de wanden van zijn huiskamer met naïeve taferelen, zoals een bloembollenveld en een zonsondergang. Dat vond hij beter dan het ophangen van zijn  eigen werk wan daar begon hij niet aan. Hij gaf zijn schilderijen liever weg, wat hij dan ook veelvuldig heeft gedaan.

Knaap, Plony van der

Knaap, Plony van der

1932

(1932 - 2012) Werkte enige tijd als hostess-verpleegster op een lijnboot naar Zuid-Amerika
en begon pas later te schilderen. Het karakteristieke Hollandse landschap, fascineerde haar mateloos. Het is ook niet voor niets dat zij de schilderes van het groene hart van Nederland, alsook van het Hollandse meren- en rivierenlandschap wordt genoemd.
   

Krishna, Rakhee

Krishna, Rakhee

1981

(1981-) kwam in 2009 naar Nederland, is autodidact en maakt naïeve schilderijen met een boodschap. ‘Art For Happy People’ onstond in 2013. Het is een reis om te omarmen en blij te zijn met de kleine dingen in het leven. Het gaat over de magie in het alledaagse leven. Emoties en natuur zijn haar inspiratie.  

Kamps, Jean

Kamps, Jean

1938

(1938 -) Deze voormalig priester, welzijnswerker en restauratie-steenhouwer schildert in de zgn. achter-glas-techniek waarin hij zich heeft ontwikkeld tot de onbetwistbare meester in Nederland. De vormgeving en stralende kleuren grijpen onmiddellijk aan, maar ook e wisselende herhaalde motieven vragen om observatie. 

Kuiper, Janny

Kuiper, Janny

1932

(1932 -) Zij was aanvankelijk kleuterleidster en begon pas in 1975 het "oer-Hollandse landschap " te schilderen. Daarin blijkt zij een typische vertegenwoordigster van de West-Friese naieve schildersstijl waarbij vooral beelden van vroeger door haar worden vastgelegd.

Lamm, henk

Lamm, henk

1908

(1908-1957) van origine onderwijzer maar qua schilderen een meester. Een klein oeuvre van zo'n driehonderd tekeningen, drukken en schilderijtjes op papier en karton. Bij leven een kleine kring van bewonderaars, kort na WOII aansluiting gevonden bij De Nieuwe Groep. Erkenning in bredere kring kwam pas geruime tijd na zijn dood.
 

Lijnkamp-Truyen, Anneque

Lijnkamp-Truyen, Anneque

1947

(1947 - ) koos er voor rijinstructeur (paarden) teworden en wijdde zich ondertussen aan de kunst (met klei en stof). Het schilderen kwam pas later. Haar werk kenmerkt zich door twee kanten: op de werkelijkheid gerichte opdrachten, en het vrije werk, waarin zij over een ruime fantasie blijkt te beschikken.  

Leijen, Arie van

Leijen, Arie van

1921

(1921- ) Na de lagere school leerde hij het molenaarsvak bij zijn ouders, om na zijn pensionering daarheen terug te keren als beheerder. Hij begon in 1978 te schilderen. Prenten, krantenfoto’s van vroeger, alles werd nageschilderd op board in een pretentieloze oprechtheid, aansprekende kleuren en strakke composities. 

Lande, Bella

Lande, Bella

1900

Over deze schilderes is helaas verder niets bekend. Alleen deze afbeelding van haar werk is bewaard gebleven.