Galerie

..

uit 1900 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Meier, Marianne

Meier, Marianne

1949

(1949 - ) in Cattenom (Frankrijk) geboren, opgegroeid in Thionville maar sinds 1970 woonachtig in Nederland. Haar artistieke opleiding volgde zij op de l'Ecole des Arts appliques te Metz en l' Academie des Beaux Arts te Mulhouse. Haar werk bevind zich in binnen en buitenland in particuliere- en museum collecties.
 

Meijer, Sal

Meijer, Sal

1900

(1877 -1965) Telg van een familie van Joodse diamantbewerkers. In zijn jonge jaren was hij werkzaam als diamantversteller en volgde tegelijkertijd een kunstopleiding. Hij verliet het diamantvak in 1914 en wijdde zich volledig aan de schilderkunst. Zijn eerste solo tentoonstelling vond plaats in 1926.

Martens, Adrie

Martens, Adrie

1944

(1944 -) in de tijd dat haar kinderen opgroeiden ontwierp ze kinderkleding. Maar rond 1991 pakte zij haar schilderhobby weer op. De altijd aanwezige huisdieren zorgen voor de nodige inspiratie. Mens en dier zijn de belangrijkste afbeeldingen op haar schilderijen. Ze won eerder een prijs en haar werk is in bezit van particulieren en instellingen.

Melchers, Cor

Melchers, Cor

1954

(1954-1915) Deze van beroep onderwijzer wist het kinderlijke handschrift vast te houden in zijn naïeve schilderstijl. Dit toont een veelkleurigheid en grote mate van expressie in lijnenspel en vlakvulling. Hij schilderde naar een harmonische behoefte aan simpelheid in de voorstellingen van voornamelijk landschappen en stadsgezichten.

Martens, Jan

Martens, Jan

2015

(1942- ) Het tekenen had hem al jong in de greep maar de drang om iets te scheppen werd pas rond 1970 sterker. Na experimenten met allerlei materialen kocht hij zijn 1e schildersdoos. Eerst beïnvloed door Joegoslavische schilders maar later in zijn eigen herkenbare naïeve stijl schildert hij met primaire kleuren zijn herinneringen.

Mattheij, Peter

Mattheij, Peter

1932

(1932 -) een publicatie over de Dominicaanse Republiek bracht hem in de perswereld waar hij o.a. als teletypist, corrector, redactieassistent en journalist werkzaam zou zijn. In 1978 (arbeidsongeschikt) ging hij schilderen. Het vroege werk toont een naïeve detaillering, het latere meer verhalen. In het palet overheerst het zgn. Engelse rood.

Mijland, Peer

Mijland, Peer

1948

(1948 -) van origine onderwijzer begon hij in 1980 te schilderen. Ook houdt hij zich bezig met het restaureren van heiligenbeelden. Inspiratie: herinneringen, oude monumentale huizen en gebouwen, maar ook kindertekeningen en vrouwen met weelderige vormen. De kleuren rood en blauw zijn sterk vertegenwoordigd.

Macco-Pool, Maria

Macco-Pool, Maria

1900

(1887-1975) kreeg vooral bekendheid omdat ze was opgenomen in de Albert Dorne Collectie van Naïeve Schilderkunst. Een typische zondagsschilder die van jongs af aan graag tekende. Toen zij uiteindelijk op de vrije academie terecht kwam werkte ze daar bij George Lampe.

Noot-Huygen, Gre

Noot-Huygen, Gre

1914

(1914 - ) begon pas laat met schilderen naar. Voelt verwantschap met van Gogh, bij wie het volkse en religieuze ook een grote rol speelde. In haar werk, gekenmerkt wordt door hevige kleuren, verhaalt zij over de folklore uit haar provincie, het wonder van de natuur en haar interesse voor de bijbel.  

Nijs, Gerard de

Nijs, Gerard de

1918

(1918-1989) Zoals de meeste kinderen uit schoenmakers-gezinnen in die jaren, moest ook hij meteen na de lagere school gaan werken op een schoenfabriek. Vroeg in 1943 volgde de "Arbeitseinsatz". Dankzij een doktersattest (zieke moeder) mocht hij met verlof naar huis, waar hij onder dook, in welke periode hij ook al zijn artistieke talenten toonde.

Neervoort, Leo

Neervoort, Leo

1908

(1908-1981) Was portier en bode bij de Staatsdrukkerij en begon in 1957 te schilderen. Vooral openbare feesten rond leden van het Koninklijk Huis waren geliefde onderwerpen. Hij ontving een eerste prijs op de 2e Triënnale van Bratislava en tevens in Zagreb, bij de Triënnale Naivi ‘ 73.  

Poelman, Willem J.

Poelman, Willem J.

1900

(1896-1973) wilde al jong schilderen maar kwam te werken in het familiebedrijf, een slagerij. Later werd hij bontwerker en -handelaar en is pas na zijn 65e gaan schilderen. Sloot zich aan bij het surrealistische, grafische gezelschap "De Luis" en kreeg les van William Kuik. Fantasie speelt een grote rol in zijn werk.

Pasma, Frans

Pasma, Frans

1902

(1902-1994) Was arts en doctor in de geneeskunde. Het schilderen kwam pas na zijn pensionering goed op gang. Hij wilde vooral een beeld te geven van de Friese folklore, de gebruiken, feesten, klederdracht en karakteristieke architectuur, maar zou vooral succes hebben met zijn winterschilderijen, met name in Zwitserland.  

Prins-van den Broek, Neeltje

Prins-van den Broek, Neeltje

1981

(1886-1981) Beoefende het schilderen naast haar bestaan als huisvrouw. In 1967 won ze de eerste prijs Utrecht bij CO-OP. Daarnaast was ze aangesloten bij De Zondagsschilders Amsterdam en wordt in diverse literatuur vermeld.